Musíš prísť sama na to, čo ti škodí… alebo schudnutie ako vedľajší účinok

tanier s polievkouPrekonávala som chrípku. V posledné dni užívania antibiotík ma začali svrbieť uši a krk. Veľké ružové fľaky sa rozširovali po tele ako povodeň. Večer ma z pohotovosti poslali do nemocnice.

Počas týždňa mi opuch kože  prebehol celým telom. Jeden deň som vyzerala ako Mesiac, ktorého bolí zub na pravej a ďalší deň na  ľavej strane. Potom som nemohla nič chytiť, lebo sa mi z dlaní stali nafúknuté balóny. Sestričky ma v noci budili, či sa nedusím. Ako osy do mňa pichali infúzie a injekcie… Test na alergiu na antibiotiká bol negatívny. Viac som sa v nemocnici nedozvedela.

Obvodný lekár mi na moju znepokojenú otázku – z čoho to bolo? – povedal: „Musíte prísť na to sama, čo vám škodí.“

Začala som skúmať. Dozvedela som sa, že potravinová alergická reakcia je neprimeraná odpoveď organizmu na nevhodnú látku s rýchlym prejavom. Niečo iné je potravinová intolerancia či neznášanlivosť. Ide o neschopnosť stráviť nejakú zložku potravy. V tele začnú vznikať jedovaté látky a nedostávajú sa mu živiny. Môže sa prejaviť pri zníženej imunite, záťaži, strese. To bol asi môj prípad.

Nevedela som však prísť na to, čo konkrétne mi robí zle. Trochu nahnevaná na lekára, ktorý ma nechal v pátraní po príčinách choroby samú, som sa počas nasledujúcich dvoch rokov ľakala každého svrbenia či sčervenania mojej pokožky. Keď som pocítila tento symptóm opäť nástojčivejšie, vykríkla som do tmy: „Čo sa musím ešte dozvedieť, aby som bola zdravá???!!!“

O krátky čas mi v Kapitulskej ulici v Banskej Bystrici udrela do očí tabuľka: Ambulancia MUDr. Jozefa Jonáša. Tohto pražského lekára som poznala už dávno z jeho knihy Krížovka života. To je odpoveď na moje volanie! Dozvedela som sa, že Jonáš učí, ako sa detoxikovať. Výsledok mojej diagnostiky znel: silná intolerancia na kravské mlieko a zlé trávenie bielej pšeničnej múky.

Chvíľu mnou lomcovala panika: „Čo budem teraz jesť?“ Jogurty, acidofilné mlieko, pšeničné cestoviny, makovník s teplým mliekom alebo každodenný chlieb vystriedalo proso, viac zeleniny, banány, kukuričné a špaldové pečivo či cestoviny. Objavila som nové recepty s menej bežnými obilninami, strukovinami, morskými riasami.

Moje svrbenie ustalo. Príjemným vedľajším účinkom bolo schudnutie. Štyri kilá navyše, ktorých som sa po štyridsiatke nemohla zbaviť, bolo preč.

Často ma však pálila záha. Možno poznáte ten pocit plnosti a tráviace nepohodlie. Môj lekár, keď ma pohmatom vyšetril, povedal: „Ste zdravá.“ Potešilo ma, že som nemusela absolvovať nepríjemné gastro vyšetrenia, ale rozčarovalo, že ma opäť nechal hľadať.

Vedela som už o výžive podľa piatich elementov, a tak som absolvovala diagnostiku podľa tradičnej čínskej medicíny. Zachladený žalúdok. Dostala som odporúčania, ako si ho zohrievať. Zistila som, že moje obľúbené banány mi až tak dobre nerobia…

Priviedlo ma to k ešte intenzívnejšiemu štúdiu a hlavne k oveľa väčšej tvorivosti a pestrosti v kuchyni. Som oveľa obozretnejšia v tom, čo a koľko vypijem a zjem. Poznanie, že potraviny a suroviny majú zahrievajúci, neutrálny alebo ochladzujúci účinok, bolo pre mňa zásadnou novinkou.

Tento môj príbeh trval niekoľko rokov. Stále si udržiavam váhu, v ktorej sa dobre cítim, čistú pleť, dobrý pocit v žalúdku, zimy zvládam v zdraví… Z môjho tela sa stala kamarátka. Keď mi vyšle hoci len malý signál, viem, že ho potrebujem počúvať a nasledovať. O tele a psychike zase niekedy nabudúce…

Teraz, keď sa obzriem späť, som vďačná môjmu lekárovi, že ponechal zodpovednosť za moje zdravie v mojich rukách.

Ďalšie moje skúsenosti a poznanie môžete čítať  v eknižke Jarná očista tela i duše. Viac aj s ukážkami sa dozviete TU >>>

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezabudnite na povinné pole.