Jarné klíčenie

Klíčenie mungo fazuľky

Na prirodzené posilnenie zdravia na jar sú výborné klíčky azuki alebo mungo fazuľky. Chrumkavé a sladkasté ako svieži hrášok…

Moja mama je zlepšovateľka. Často má veľa praktických nápadov do domácnosti alebo má na ne správny čuch z prostredia. Ja ich rada preberám, pretože mi uľahčujú život. Tak to bolo aj s nakličovaním semien.

Prigumkovať sklenený pohár záclonovinou. Je vzdušná a zároveň cez ňu môžem jednoducho nabrať čerstvú vodu a prepláchnuť semienka.

Pre tých, ktorí to s klíčkami ešte neskúšali, tu je návod:

  • Cez noc namočiť azuki alebo mungo fazuľku vo vode, pre začiatok v množstve asi 2 cm, do skleneného pohára
  • Vodu vyliať z pohára úplne preč (zvyknem ňou poliať kvety, aj oni potrebujú na jar posilniť)
  • Cez záclonovinu mungo 3-krát denne prepláchuť, navlhčené začne klíčiťNaklíčená azuki
  • Doba klíčenia je dva až tri dni
  • Potom jesť samotné, s medom, s jogurtom, pridať k čomukoľvek, čo si bežne dávame na tanier, nevaríme

Klíčky nakličujem a jem dovtedy, kým si to telo žiada. Mám takú skúsenosť, že keď sa ich nasýtim, dá mi signál, že dosť. Jednoducho mi prestanú chutiť.

Klíčky sú prirodzeným prísunom mladej energie, vitamínov a enzýmov potrebných pre dobré trávenie. Na jar prebiehajú očistné procesy, je najlepší čas na regeneráciu pečene a zároveň celého tela.

Jar je najdynamickejšou v celom ročnom cykle. Maličký výhonok sa potrebuje predrať cez zem a rásť nahor a zároveň korienok zapustiť nadol. Je v tom úžasná energia a rovnováha…

Viac o tom, ako využiť jarnú vlnu na detoxikáciu, ďalšie námety,  inšpirácie a recepty nájdete v eknihe Jarná očista tela i duše TU>>>

Komentáre

  • Erika 12.03.2014 12:56

    Anka, dakujem za vyborny tip na nieco zdrave… No hlavne som si uvedomila v tom pracovnom strese, ze jar je naozaj tu a ze sa musime zacat „ocistovat“ – nielen telesne ale i dusevne 🙂

  • Erika 05.03.2014 07:22

    Milá Anka, krásny článok, cítim z neho úžasné povzbudenie, podporu a veľký kus lásky. Ďakujem 🙂

    • annahalajo 05.03.2014 20:32

      Erika, je pre mňa potešením čítať Tvoje slová. Ďakujem Ti. 🙂

Pridať komentár

* Nezabudnite na povinné pole.